Kako je ‘’user-generated content’’ u potpunosti preuzeo društvene mreže brendova?

06 lis 2023.

U moru sadržaja kojim nas brendovi svakodnevno bombardiraju na društvenim mrežama,  primijetiti ćete da sve veći broj objava izgleda prirodno te da se sve češće dijele fotografije i videa korisnika. Radi li se o lijenosti marketinških agencija i “community managera’’ ili o nečem sasvim drugom?

Prosječan korisnik društvenih mreža više gotovo uopće ne reagira na promotivni sadržaj. Traže se iskustva drugih korisnika, recenzije, te realne fotografije koje nisu napravljene u promotivne svrhe. Kako bi doskočili ovoj pojavi, vlasnici marketinških agencija i djelatnici digitalnih odjela kompanija sve više koriste ‘’user-generated content’’. Radi se o zajedničkom pojmu za sadržaj kreiran od strane korisnika proizvoda ili usluge.

Zašto je ‘’user-generated content’’ važan?

Brendovi danas ne moraju sami kreirati sadržaj, već to za njih rade korisnici. Osim što štedi vrijeme, ovaj koncept podiže prodaju i aktivnost na stranicama društvenih mreža kompanija. Istraživanja su pokazala da brendovi koji koriste ovaj vid komunikacije i objava postižu 6 puta veću interakciju u objavama od onih koji to ne rade. Također je dokazano da korisnici smatraju ovakav sadržaj 2.4 puta interesantnijim od ostalog sadržaja na društvenim mrežama. Ovo je win -win situacija jer sam korisnik voli vidjeti svoju fotografiju na profilu tvrtke, a samim time potiče i druge korisnike da dijele fotografije iz vašeg objekta u nadi da će se i njihova slika ili video završiti na vašem profilu. Također, dugoročno se jača povezanost između brenda i korisnika te povećava vjerodostojnost proizvoda ili usluge.
Fotografije korisnika i ovaj koncept su postojali i mnogo ranije, ali je njihovoj popularizaciji uvelike doprinio razvoj kamera na mobilnim telefonima koji nam svima omogućavaju snimanje kvalitetnog sadržaja, ali i popularizacija društvenih mreža koje su od mnogih napravile zaljubljenike u fotografiju i digitalni sadržaj.

Kako doći do UGCa?

Neke korporacije koriste alate poput Tinta, Revinate-a ili Hypera, ali se UGC može prikupljati i bez korištenja dodatnih alata.

Iz iskustva suradnje s velikim hotelima za koje smo radili poput Le Meridien Lava u Podstrani koji ima 370 soba ili Radisson Blu hotela u Splitu s 250 soba, ovakav sadržaj dolazi sam. Ljeti bi od gostiju hotela znali dobivati nekoliko desetaka kvalitetnih fotografija dnevno. No, ipak mislim da UGC nije rezerviran samo za velike objekte i korporacije. On se savršeno može primijeniti i na malim tvrtkama. Fotografije korisnika možete pronaći pretražujući društvene mreže prema lokaciji, spominjanjima profila i tagovima pri čemu obavezno morate paziti na zaštitu podataka korisnika. Za svaku fotografiju morate dobiti pisanu dozvolu vlasnika, a traženje dozvole možete iskoristiti kao priliku za komunikaciju s gostom/klijentom u kojem ćete mu zahvaliti na fotografiji, pohvaliti njegovo fotografsko umijeće i izraziti nadu da se lijepo proveo u vašem objektu. Osim pribavljanja dozvole, pri objavljivanju fotografije svakako spomenite vlasnika slike u tekstu.

Objekti koji imaju problema s prikupljanjem ovakvih fotografija mogu dodatno potaknuti goste ili klijente na dijeljenje sadržaja iz njihovog objekta kvalitetno pripremljenim nagradnim natječajima koji uključuju fotografiju, suradnjom s influencerima, poticanjem zaposlenika na ovakve objave ili pripremom ‘’Instagram kutaka’’ koji će potaknuti goste na fotografiranje.