Zašto ne smijete kupovati prijatelje na društvenim mrežama?

13 lis 2023.

Ukoliko vodite profil na društvenim mrežama sigurno ste već naišli na brojne oglase koji nude određenu količinu pratitelja (followera) u zamjenu za novčani iznos. Vjerojatno ste i sami ponekad pomislili kako bi bilo lakše uzeti tu prečicu i skratiti mukotrpan put do publike. Niste jedini, razvijanje brenda na društvenim mrežama iznimno je zahtjevan posao za kojeg su potrebni vrijeme i određena znanja. Kroz ovaj članak ću vam objasniti zašto kupovanje pratitelja na društvenim mrežama nije korak koji bi trebali učiniti i čemu se trebate posvetiti umjesto toga.

Što želimo postići?

 

Prvo pitanje koje si morate postaviti kada krenete s otvaranjem  profila na društvenim mrežama je koji je vaš cilj? Ukoliko vam je cilj povećanje prodaje, broja korisnika vaše usluge ili upoznavanje ciljane publike s vašim proizvodima onda svakako morate promisliti vode li koraci koje želite uraditi prema konačnom cilju. Sa sigurnošću vam mogu reći da kupovinom pratitelja nećete ostvariti gore navedene ciljeve.

Kako bi vam približio cijeli proces objasniti ću vam kako funkcionira kupnja pratitelja. Radi se o jako jednostavnom krugu. Tvrtke koje se bave tim poslom zapošljavaju određen broj osoba kojima je posao otvaranje što većeg broja lažnih profila na društvenim mrežama. Kasnije se ti profili koriste za povećanje broja pratitelja. U njihovim oglasima često možete vidjeti kako se radi o pravim pratiteljima, što je uglavnom laž, no čak i da se radi o istini vama bi bilo svejedno. Vaše svježe kupljene pratitelje definitivno neće zanimati sadržaj koji objavljujete,  kao ni proizvodi i usluge koje nudite. Unatoč činjenici da će vam broj pratitelja na profilu porasti, interakcija na profilu (engagement rate) će ostati na početnoj razini što već u startu baca sumnju na vas. Uostalom, što bi vi sami pomislili o profilu sa stotinama tisuća pratitelja i samo nekoliko lajkova i komentara? Vaša reputacija je na ovaj način ugrožena jer nitko ne želi pratiti profile s lažnim sljedbenicima, niti one koji nemaju zanimljivog sadržaja za ponuditi.

Ne kažem da brojke nisu bitne, ali na društvenim mrežama trebamo mjeriti skroz druge brojke i statistike, ne broj pratitelja. Osobe koje se odluče na kupovinu pratitelja često krenu od pretpostavke da će veliki broj pratitelja privući nove korisnike. Ta pretpostavka je uglavnom pogrešna jer praksa pokazuje da brojke nakon kupnje uglavnom krenu padati, a ne rasti.

Zašto bi to moglo biti opasno?

Postoji cijeli niz razloga zbog kojih je ovaj korak opasan, a ja ću ovdje navesti neke od njih.

Najveća prepreka kod ovog koraka su sve strože regulative koje društvene mreže poput Instagrama i Facebooka uvode. Kupnja pratitelja krši više pravila ovih društvenih mreža i tim korakom riskirate brisanje ili u najbolju ruku suspenziju vašeg profila. Instagram i ostale društvene mreže zadržavaju pravo da izbrišu bilo koji račun koji se ne drži njihovih pravila i to kod težih kršenja znaju napraviti i bez prethodnog upozorenja. Također, Instagram i Facebook često češljaju kroz listu svojih korisnika te brišu neaktivne i lažne profile što znači da veći broj vaših kupljenih pratitelja lako može biti izbrisan.

Kao što sam pisao u početnom dijelu teksta, pratitelji koje kupite ne komuniciraju s brendom, niti ih zanimaju vaše objave. Osim što ovim korakom ne postižete ništa korisno, dapače s njim dobivate puno negativnih efekata. Vaše marketinške statistike od tog će trenutka biti trajno uništene, što je noćna mora svake osobe koja se bavi marketingom. Sva bitna mjerenja više se neće moći izvesti, a što je uopće marketing bez valjanih podataka? Bez točnih brojki marketing gubi smisao jer postaje potpuno nemjerljiv, a osoba koja se njime bavi ne može više racionalno donositi odluke. Zašto je to tako? U nove statistike će ulaziti i svi lažni profili koji će u potpunosti upropastiti bilo kakvu računicu.

Osim gore nabrojanih problema, nuspojava kupljenih pratitelja su često spam komentari nerelevantni za vaš profil.

Koju alternativu imate?

Postoji li alternativa kupnji followera? Svakako! Prije svega vam savjetujem da pokušate kreirati što autentičniji i kvalitetniji sadržaj kojeg će vaša publika voljeti. Osim toga svakako razmislite o pripremi plana i strategije oglašavanja pa testirajte svoju publiku i pustite nekoliko oglasa da vidite kakve su reakcije. Na taj način će se vaša priča proširiti brzo, kvalitetno i bez straha od neželjenih posljedica.

Ukoliko i dalje niste sigurni odakle krenuti kontaktirajte nas za savjet ili suradnju.